srijeda, 10. svibnja 2017.

Mitovi i činjenice - U kakvoj se situaciji sada nalaze Jehovini svjedoci u Rusiji?

Mit: Vrhovni sud Ruske Federacije zabranio je Jehovine svjedoke

Činjenica: Jehovini svjedoci građani su Rusije, koje je prema važećim zakonskim propisima nemoguće zabraniti. Vrhovni sud je zabranio (točnije, likvidirao), ne građane, nego 396 pravnih osoba koje ti građani koriste. Sudska presuda kaže:"likvidirati središnju vjersku organizaciju Jehovinih svjedoka u Rusiji, i također, svih 395 lokalnih vjerskih organizacija


Mit: Jehovini svjedoci su zabranjeni jer: razaraju obitelj, kradu nekretnine, manipuliraju ljudskim umovima, ne slave blagdane, ne služe vojni rok, ne glasaju na izborima, ne prihvaćaju transfuziju krvi, financiraju se iz SAD-a.

Činjenica: Jedini temelj odluke Vrhovnog suda je distribucija ekstremističke literature. Jedini razlog za proglašavanje te literature ekstremističkom je da ona "uzdiže svoju religiju iznad drugih"."

Mit: Vrhovni sud zabranio je religiju Jehovinih svjedoka.

Činjenica: U presudi se ništa ne govori o učenjima, gledištima ili uvjerenjima Jehovinih svjedoka ili drugih građana. Čak i tužitelj (rusko Ministarstvo pravosuđa) nije zahtijevao nikakve sankcije po toj osnovi. Takve bi sankcije prekršile ustav Ruske Federacije, koji zabranjuje vjersku diskriminaciju (članak 19)

Mit: Djelovanje Jehovinih svjedoka zabranjeno je u Rusiji.

Činjenica: Sud nije procjenjivao vjersku aktivnost Jehovinih svjedoka, a još manje je zabranio. Ova aktivnost zajamčena je člankom 28. ustava Ruske Federacije, i zabraniti je - izvan je nadležnosti Vrhovnog suda.

Mit: Vrhovni sud proglasio je Jehovine svjedoke ekstremistima

Činjenica: U Rusiji, prema različitim procjenama, vjeru Jehovinih svjedoka ispovijeda od 160 000 - 400 000 osoba. Niti jedan sud nema nadležnost proglasiti sve njih odjednom proglasiti ekstremistima. Za to bi bili potrebni pojedinačni sudski postupci za svakog pojedinog građanina.

Mit: Više nije moguće biti Jehovin svjedok u Rusiji.

Činjenica: Vrhovni sud nije utvrdio koju religiju građani Rusije mogu prakticirati, a koju ne mogu. Također, sud nije opozvao djelovanje ustava Ruske Federacije, čiji članak 28, jamči svim građanima, uključujući i Jehovine svjedoke, pravo da, ispovijedaju i šire bilo koju religiju.

Mit: Jehovini svjedoci će sada biti u nezakonitom položaju.

Činjenica: Prema ruskom zakonu, vjerska udruga može biti registrirana ( u tom slučaju to se zove vjerska organizacija) ili neregistrirana (u tom slučaju to se zove vjerska skupina). Sud je likvidirao registriranu organizaciju Jehovinih svjedoka, ali, oni imaju pravo djelovati bez registracije, kako su čak i prije djelovali; sada će to, jednostavno, činiti još i više. To je u potpunosti u skladu sa zakonom.

Mit: Kada govore o Jehovinim svjedocima, mediji su dužni napomenuti da su oni zabranjeni u Rusiji.

Činjenica: Jehovini svjedoci nisu organizacija, nego građani. Građani nisu zabranjeni, ali, organizacija pod nazivom "administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji" je zabranjena. Prema tome, potrebno je govoriti o zabrani, tek kad se spominje tu organizaciju, a ne kad se govori o Jehovinim svjedocima općenito)


(izvor: Portal-Credo.Ru, 9 May 2017, Anton Chivchalov )


Nema komentara :

Objavi komentar

svaki komentar koji sadrži vulgarnosti, uvrede po bilo kojoj osnovi, bit će brisan, a autor komentara blokiran.

Komentari koji se udaljuju od teme posta, bit će obrisani.