nedjelja, 2. travnja 2017.

Je li organizacija Jehovinih svjedoka ikada govorila da će Harmagedon sigurno doći 1975?

Potpuna je laž tvrditi da su Jehovini svjedoci u svojim publikacijama govorili da Harmagedon treba doći 1975. Evo jedan članak iz 1974, koji uvijek nosim sa sobom, a koji pokazuje što su duhovno zreli Svjedoci tada znali i govorili:


Literatura Jehovinih svjedoka nikad nije
tvrdila da će kraj doći 1975. g
"Publikacije Jehovinih svjedoka pokazuju da, prema biblijskoj kronologiji, čini se da 6000 godina ljudskog postojanja se navršava sredinom 1970-ih. Ali, te publikacije NIKAD NISU TVRDILE DA ĆE TADA DOĆI KRAJ SVIJETA . 
Unatoč tome, bilo je mnogo individualnih špekulacija o tome. Zato je kongresno predavanje "Zašto ne znamo ni 'dan ni sat'", bilo pravovremeno. Naglasilo je činjenicu da mi ne znamo točno vrijeme kada će Bog donijeti kraj." (w74 15.10. 635str - vidi sliku)

Zapazit ćete da se ovaj tekst pojavio u Stražarskoj Kuli krajem 1974, i ukazivao je na ono što su svi Svjedoci čuli na svojim kongresima toga ljeta. Tako da, prava istina je da svatko tko je govorio da će Harmagedon sigurno doći 1975, nije pažljivo slušao što se govorilo. Radili su ono što kritičari još uvijek rade; izvući neku izjavu iz konteksta i svojevoljno izabrati ono što nekom paše iz literature.

Ja sam se krstio 1966, tako da sam bio tamo 1975, i to apsolutno nije imalo nikakav utjecaj na mene niti na moju veliku obitelj. Razlog zašto to nije imalo nikakav utjecaj na 99,9% Svjedoka, je taj jer je većina pažljivo slušala ono što je stvarno bilo rečeno i nisu špekulirali. Oni NISU govorili da će kraj doći 1975.

Prava je istina, da od početka rasprava o 1975, Jehovinim svjedocima bilo je rečeno da ne špekuliraju oko toga što će se, ili neće, dogoditi. Za neke je bio to pravi ispit toga zbog čega su postali Jehovini Svjedoci.  Da li je to zbog nekog datuma, da spase svoju glavu, ili je to zbog toga jer su zavoljeli i cijenili Jehovu i istinu?

Do 1975 može se doći izračunom pomoću proročanstava iz Danijela i može se potvrditi sa događajima koje je prorekao Krist. Ovo tumačenje u potpunom je skladu sa prihvaćenim pravilima komentiranja biblijskog teksta. Tako da učenje Jehovinih svjedoka o 1975 i o tome da smo u "vremenu kraja" zlog ljudskog društva, potpuno je biblijski utemeljeno.

Ono što su Svjedoci govorili 60-ih i 70-ih, i dalje je istina: i dalje je kraj blizu i trebamo živjeti tako da "naša djela budu sveta i neka se po njima vidi da ste odani Bogu, dok očekujete i imate na umu Jehovin dan" (2.Pet.3:11, 12)


Od 1914 do našeg vremena, SVI dijelovi "znaka" koji označava "vrijeme kraja" eskalirali su diljem svijeta do neviđenih razmjera (Mat.24:3) Nikad prije u povijesti, jedna generacija nije vidjela sve to u tako neviđenom omjeru. Te činjenice, zajedno sa biblijskom kronologijom koja ukazuje na 1975 kao na 6000 godina od stvaranja čovjeka, nesumnjivo dokazuju da se ovaj svijet nalazi u vremenu svog kraja!


(IZVOR: Ovo je odgovor BAR_ANERGES - a na pitanje postavljeno na Yahoo Answers.)- nedavno mi je tjelesni brat, član crkve radosne vijesti Zagreb, postavio ovo pitanje:

A) Treba ipak znati da su se prvim kršćanima pogrešna očekivanja Kristovog dolaska počela učitavati tek nakon modernijih krivih očekivanja nekih kršćana (počev od 19 st).


Ili želiš reći da je i Isus u Otkrivenju imao krivo očekivanje kada kaže "dolazim uskoro"?

Odgovor:

Te Isusove riječi ne znače da je krivo predvidio kad će kraj. Zašto im je rekao da dolazi uskoro, ako je od tada do danas prošlo gotovo 2000g, a kraj još nije došao? Vrijedno je zapaziti da je Isus Ivanu rekao te riječi kad je Ivan, bio "obuzet duhom, dospio u Gospodinov dan", što je bilo daleko u budućnosti. Ipak, i od početka Gospodinovog dana prošlo je više od 100 godina, a kraj nije došao. Je li ih Isus obmanjivao time što im je rekao da će doći uskoro, a nije? Jesu li im zbog toga upropašteni životi, jer su zato zbog skorašnjeg njegovog dolaska, prodavali imanja, klonili se višeg obrazovanja, itd...? Ako neki i jesu tako reagirali, je li Isus kriv za to? Naravno da ne.  poticao ih je na budnost. ( Marko 13: 33 )

A da su doista apostoli IMALI kriva očekivanja kad će on doći, i time netočno tumačili proročanstvo o dolasku Biblija o tome iskreno govori:

"... a oni su mislili da će Božje Kraljevstvo biti ODMAH uspostavljeno." (Luk.19: 11), (Luk.24: 21)

"A kad su se okupili, upitali su ga: "Gospodine, hoćeš li u OVO vrijeme IZRAELU obnoviti kraljevstvo?" (DJELA 1: 6)
(Isus im na to odgovara da 'nije njihovo to znati', nego da OTAC to 'ima u svojoj vlasti - znači, ispravio ih je')

Jesu li od tada imali netočna, preuranjena očekivanja?

Apostoli su očekivali  da će se Isusov povratak dogoditi prije nego svi oni umru. I nastavili su misliti da će se to dogoditi u njihovo vrijeme. (1.Sol.4: 15- 18, 1.Kor.10: 11, 15: 51; 1.Pet.4: 7, 1: 20; Otk.1:1 ,3, 1.Iv. 2: 18)

Hoćemo li zbog tih grešaka reći da ih nije vodio Bog? Da su bili lažni proroci?  Učinili su te greške jer još nisu dovoljno razumjeli proročanstvo. Kao i oni, i Jehovini svjedoci su imali neka kriva očekivanja i to su priznali u svojim publikacijama.Pogrešne zaključke nisu donijeli zbog zlobe ili nevjernosti Kristu, nego uslijed gorljive želje da u svoje vrijeme vide ostvarenje Božjih obećanja. I kako su povećavali znanje o proročanstvima, mijenjali su svoja očekivanja. Naravno, i dalje važi ona Isusova tvrdnja "dolazim uskoro", i to svakim danom sve više. Jer, Isus nas time potiče na budnost. I mi potičemo jedni druge, i ljude kojima prenosimo te riječi, na budnost. 
Naše publikacije i dalje ukazuju da je 'kraj blizu', i na to imaju potpuno pravo koje im daje i Isus i Biblija, u kojoj se još prije 2000 godina zapisalo da je 'kraj blizu'. A kraj je doista bliže nego ikad, jer živimo duboko u vremenu za koje je Isus rekao: 

"Kad vidite sve to, znajte da je Sin čovječji blizu, pred vratima!"(Matej 24:33)

Čak su i sljedeće Isusove riječi davale naznaku da će njegovi vjerni učenici, u 1st. pa i u naše vrijeme, imati netočna očekivanja kraja:

"Zato i vi budite spremni, jer Sin čovječji dolazi u čas kad se ne nadate!" (Matej 24:44)

A kako bismo mogli "biti spremni" ako nebismo upozoravali i sebe i druge da je "kraj blizu, pred vratima?" 

"Ali, pazite na sebe, da vam se srca ne zaokupe prekomjernim jelom i opijanjem i ne opterete životnim brigama te da vas taj dan ne zatekne i ne iznenadi." (Luka 21:34)

Dakle, očito je zašto trebamo živjeti sa osjećajem hitnosti u ovo vrijeme. Ako bismo se prepustili životnoj stihiji i ustaljenoj rutini, ne obraćajući pažnju na biblijska upozorenja da je kraj blizu, i da će doći IZNENADA, kad se NE NADAMO, nebismo bili spremni, tj, Isus nas nebi našao duhovno budnima i dostojnima preživljavanja tog dana.

Zato, osobno sam zahvalan što pripadam kršćanskoj zajednici koja i kroz biblijsku literaturu jasno ukazuje na blizinu kraja, čak i ako je prethodno imala neka netočna očekivanja, jer mi to jako pomaže da se trudim ostati "spreman kad taj čas dođe!" Koja još kršćanska zajednica ulaže toliki trud da pomaže ljudima ostati duhovno budnima i usredotočenima na vršenje Božje volje, u ovo vrijeme kraja? Ni jedna druga.


Broj komentara: 5 :

 1. ovdje ipak prilažem neke dokaze iz kojih se vidi da su Jehovini svjedoci priznavali greške u tumačenju ili očekivanjima:


  *** w13 1. 1. str. 8 Kraj svijeta — koja očekivanja te riječi bude u vama? ***
  NISU LI JEHOVINI SVJEDOCI VEĆ GOVORILI DA ĆE DOĆI KRAJ SVIJETA?
  Istina, imali smo pogrešna očekivanja o tome kada će doći kraj svijeta. Poput Isusovih učenika iz 1. stoljeća, mislili smo da će se neka proročanstva ispuniti prije nego što je Bog to odredio (Luka 19:11; Djela apostolska 1:6; 2. Solunjanima 2:1, 2). Kako gledamo na te svoje pogreške? Naš stav prema njima dobro opisuju riječi Alexandera Macmillana, koji je dugi niz godina, sve do svoje smrti, bio Jehovin svjedok. On je jednom prilikom rekao: “Naučio sam da moramo priznati svoje pogreške i nastaviti s istraživanjem Božje Riječi kako bismo je točnije razumjeli.”

  *** w98 15. 5. str. 11 odl. 11 Kršćanska vjera bit će na ispitu ***
  neka od njihovih očekivanja bila su preuranjena, a njihovo gledište o onome što se trebalo dogoditi nije bilo sasvim točno
  *** g95 22. 6. str. 8-9 Možete li se pouzdati u Božja obećanja? ***
  Macmillan je očigledno bio u zabludi, no to nije bilo jedino neispunjeno očekivanje koje su gajili on i njegovi suradnici, Istraživači Biblije.

  *** g95 22. 6. str. 9 Možete li se pouzdati u Božja obećanja? ***
  ! Isto kao i u slučaju kršćana u prvom stoljeću, do grešaka ili pogrešnih shvaćanja došlo je stoga što oni nisu poslušali Isusovo upozorenje: ‘Vi ne znate kad će vrijeme nastati.’ Pogrešne zaključke nisu donijeli zbog zlobe ili nevjernosti Kristu, nego uslijed gorljive želje da u svoje vrijeme vide ostvarenje Božjih obećanja.

  *** w97 15. 8. str. 15 odl. 14 Živjeti za danas ili za vječnu budućnost? ***
  Sigurno je ponekad bilo lažnih uzbuna....


  ps. Živo me zanima ima li ijedan primjer da je neka druga kršćanska crkva ili zajednica priznala greške u tumačenjima,ili zbog nebiblijskih dogmi i stavova?

  OdgovoriIzbriši
 2. Slično kao što se u postu navode neki navodi iz WT literature koja se "A posteriori" osvrće na kriva očeikvanja, dobro je vidjeti što se pisalo pri očekivanju događaja pretkazanih za 1975.

  1) Awake (Probudite se!, engl izdanje) od 22.1.1969. str 16 gdje kaže prevedeno na hrvatski:
  "Druga biblijska proročanstva jasno previđaju Božju namjeru da ovaj zao sustav dokonča za nekoliko godina."

  2) WT od 22.5.1969, str 15:
  "Ako ste mlada osoba, morate se suočiti s činjenicom da nikada nećete ostariti u trenutnom sustavu stvari. Zašto ne? Zato jer svi dokazi o ispunjenju biblijskog proročanstva ukazuju na to da će ovaj iskvareni sustav doći svojem kraju za nekoliko godina."

  3) U internom časopisu Kingdom Ministry (ili Naša služba za kraljevstvo) od svibnja 1974 stoji slijedeće:
  "Da, kraj ovog sustava je tako blizu! Nije li to razlog da povećamo svoju aktivnost."
  Na što se misli:
  "Čuju se izvještaji o braći koja prodaju svoje domove i imanja te planiraju dovršiti ostatak svojih dana u ovom starom sustavu u pionirskoj službi. Zasigurno, ovo je lijep način kako iskoristiti kratko vrijeme koje je preostalo prije kraja ovog zlog svijeta."

  Ovo nisu bili izleti nekih JS pojedinaca, već službena literatura WT-a.

  OdgovoriIzbriši
 3. Već sam jasno naveo u prošlom komentaru dokaze da su Jehovini svjedoci ponizno priznavali neke greške u tumačenjima i očekivanjima koja su imali ne u zlobi, nego u svojoj gorljivosti da Božji obećani novi svijet dožive u svoje vrijeme.

  Dakle,Živo me zanima ima li ijedan primjer da je tvoja crkva ili neka druga koja se naziva kršćanska, priznala greške u tumačenjima,ili zbog nebiblijskih dogmi i stavova?

  Osvrnut ću se na 3. navod: citiraš najprije uvodnu rečenicu članka i onda je povezuješ sa vjesti pri kraju članka, i tako izvrćeš značenje članka. Naslov članka je "Kako koristiš svoj život?" I ne govori o tome, kako to ti prikazuješ, da svi trebaju prodati sve što imaju i obavljati punovremenu propovjedničku sluzbu, nego je poticao svakog da se ispita živi li samo za sebe, ili i za druge. I danas postoje pojedinci, poput tih iz članka, ne samo Jehovini svjedoci, nego misionari i dr vjernici, koji odluče prodati svoju imovinu i posvete se pomaganju drugima.

  OdgovoriIzbriši
 4. Osim toga, mali šime, čak i te izjave iz WT publikacija koje si naveo, samo potvrđuju ono o čemu i post govori - Organizacija Jehovinih svjedoka NIKAD nije tvrdila da će Harmagedon doći 1975 :)

  *** w74 10/15 p. 635 Growing in Appreciation for the “Divine Purpose” ***
  The publications of Jehovah’s witnesses have shown that, according to Bible chronology, it appears that 6,000 years of man’s existence will be completed in the mid-1970’s. But these publications have never said that the world’s end would come then. Nevertheless, there has been considerable individual speculation on the matter. So the assembly presentation “Why We Have Not Been Told ‘That Day and Hour’” was very timely. It emphasized that we do not know the exact time when God will bring the end. All we know is that the end will come within the generation that sees fulfilled on it the sign that Jesus Christ said would then be in evidence. (See Matthew chapters 24, 25.) All indications are that the fulfillment of this sign began in 1914. So we can be confident that the end is near; we do not have the slightest doubt that God will bring it about, the speaker stressed. But we have to wait and see exactly when, in the meantime keeping busy in God’s service

  (hrv)- Publikacije Jehovinih svjedoka pokazuju da, prema biblijskoj kronologiji, čini se da 6000 godina ljudskog postojanja se navršava sredinom 1970-ih. Ali, te publikacije NIKAD NISU TVRDILE DA ĆE TADA DOĆI KRAJ SVIJETA .
  Unatoč tome, bilo je mnogo individualnih špekulacija o tome. Zato je kongresno predavanje "Zašto ne znamo ni 'dan ni sat'", bilo pravovremeno. Naglasilo je činjenicu da mi ne znamo točno vrijeme kada će Bog donijeti kraj.Sve što znamo je da će kraj doći za vrijeme naraštaja koji će vidjeti ispunjenje znaka, za koji je Isus rekao da će tad biti očit. Dakle, možemo biti uvjereni da je kraj blizu,i potpuno smo uvjereni da će Bog donijeti kraj. Ali,trebamo čekati i vidjeti kad će to točno biti, i za to vrijeme ostati zaposleni u Božjoj službi."

  OdgovoriIzbriši

svaki komentar koji sadrži vulgarnosti, uvrede po bilo kojoj osnovi, bit će brisan, a autor komentara blokiran.

Komentari koji se udaljuju od teme posta, bit će obrisani.