petak, 21. travnja 2017.

Je li izbjegavanje isključenih povreda ljudskih prava?
uvodna napomena: izraz izbjegavanje u ovom članku odnosi se na ograničeni kontakt sa isključenim i samoisključenim osobama, kao mjeru koja se temelji na Bibliji, a ne, kako to otpadnici i protivnici Jehovinih svjedoka krivo prikazuju da izbjegavanje znači da Jehovini svjedoci isključenjem potpuno odbacuju tu osobu i zauvijek prekidaju svaku vezu sa njom.
U članku je potanko objašnjena biblijska utemeljenost i razmjer izbjegavanja kao posljedice isključenja ili samoisključenja. U članku su navedeni jasni dokazi koji pokazuju da Jehovini svjedoci ne izbjegavaju svoje bivše članove onako kako to otpadnici i protivnici prikazuju. Npr, i dalje su dobrodošli na svim našim sastancima. Ako žele, u svako doba mogu pristupiti nekom od starješina za savjet, pomoć ili podršku. I dalje mogu komunicirati sa članovima svoje obitelji...


                                                          *******************************Otpadnici često koriste jedan citat sa kojim optužuju našu organizaciju da "krši" ljudska prava, zbog izbjegavanja bivših pripadnika.
Citat koji koriste nalazi se u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, čl.18:


Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje poučavanjem, bogoslužjem, praktičnim vršenjem i obredima.

U osnovi, oni tvrde da izbjegavanje na neki način krši njihovu slobodu savjesti, mišljenja i vjeroispovijedi. Ukratko ćemo razmotriti zašto način na koji to Jehovini svjedoci prakticiraju, ne predstavlja kršenje ni ljudskih prava, niti članka 18.


Razumijevanje članka 18:

Da biste shvatili je li izbjegavanje isključenih kršenje čl.18, ako više niste povezani sa Jehovinim svjedocima, postavite sebi sljedeća pitanja: • "Da li me izbjegavanje sprečava da koristim svoju slobodu mišljenja i savjesti?"
 • "Da li me izbjegavanje spriječava da se pridružim nekoj drugoj religiji?"
 • "Da li me izbjegavanje sprečava da ne izražavam ili govorim o svojim uvjerenjima, vjerskim ili drugim, bilo javno ili privatno?"
Iskreni odgovori na ova pitanja trebali bi vas dovesti do ispravnog zaključka.


Protivnička propaganda

Jedini način kad izbjegavanje bivših članova doista predstavlja povredu ljudskih prava je ako neka grupa to primjenjuje izvan vlastitog kruga. Npr, ako ta grupa ili zajednica djeluje tako da izoliranjem bivših pripadnika, zaposlenika itd, nanosi financijsku štetu ili da uznemirava bivše članove, ako ih stavlja na crnu listu tvrtke ili zajednice, ako širi lažne glasine o njima, prijeti im tužbama, ili ako anonimnim telefonskim pozivima šalje policiju na njih, onda tako nešto doista jeste povreda njihovih ljudskih prava.
Međutim, bivši Jehovini svjedoci imaju iste slobode i ovlasti kao i svi ostali članovi društva koji nisu Jehovini svjedoci. Oni se mogu pridružiti drugoj religiji, mogu slobodno u javnosti izražavati svoja suprotna gledišta, mogu zadržati svoj svjetovni posao. (Hebr 6:4-6)

Osobe koje su isključene mogu dolaziti na naše vjerske sastanke. Ako žele, mogu zatražiti biblijski savjet od skupštinskih starješina. Starješine žele pomoći isključenim osobama da se vrate u kršćansku zajednicu Jehovinih svjedoka. Takve osobe mogu ponovno postati punopravni članovi naše zajednice ako prestanu kršiti biblijska načela i pokažu iskrenu želju da postupaju po Božjoj volji.


Još jedna činjenica koju treba imati na umu je ako neka osoba javno obznani svoju želju, bilo pismeno ili usmeno, da više ne želi biti Jehovin svjedok, onda je očito da ta osoba izbjegava nas, a ne mi nju. Mi smo dužni poštivati takvu službenu izjavu. Budući da nije zajednica, ili skupština podnijela takav zahtjev, ta osoba ne može kriviti zajednicu da krši njena ljudska prava.


Ali, protivnici vam neće takve stvari spominjati. Umjesto toga, oni se usredotočuju na moguće učinke izbjegavanja, i time nastoje odvratiti pažnju od pravih činjenica, i manipuliraju time kako nas drugi doživljavaju. I u tu svrhu igraju na osjećaje, manipulirajući izrazima kao što su: "to razara obitelji", "odvaja djecu od roditelja" "uzrokuje emocionalnu patnju".

Iako se to može dogoditi u rijetkim slučajevima, to su neželjene posljedice. Kako izbjegavanje jednog člana razbija cijelu obitelj? To se neće desiti, osim ako se tom članu ne dozvoli da okrene jedne članove obitelji protiv drugih.


Dakle, baš suprotno, ako se takve izbjegava, upravo to će spriječiti raspad obitelji, jer samo otpadničko djelovanje i zanemarivanje izbjegavanja unosi razdor i neslogu u obitelji.
 Kako to izbjegavanje razdvaja djecu od roditelja? Otpadnici nas žele prikazati kao da mi izbacujemo maloljetnu djecu iz svojih domova, što je podla laž. Od 1950-ih jasno smo roditeljima dali do znanja da se moraju brinuti o svojoj djeci, bez obzira na izbjegavanje, sve dok ne postanu odrasli prema zakonu svoje zemlje. (5.Moj. 6:6, 7, Izreke 19:18, 22:6, Ef. 6:4). Dakle, samo odrasle osobe budu izbjegavane od svojih roditelja. Uzrokuje li to emocionalno mučenje? Ne. "Mučiti" nekog podrazumijeva namjeru da se to radi. Jedina namjera emocionalnog mučenja je upravo kad osoba koja je isključena emocionalno zlostavlja svoju obitelj.  Kad bi ostavili svoju obitelj na miru, ne bi bilo mučenja.

 Ako osoba koja je isključena ima ženu i djecu koji su Jehovini svjedoci, sasvim je jasno da su oni još uvijek obitelj. Ali među njima više nema duhovnog zajedništva. Ipak, u braku i obitelji i dalje treba vladati bliskost.

Sa svim našim vjerovanjima i pravilima upoznati su svi naši pripadnici prije nego su nam se pridružili. To mogu i osobno potvrditi. I prije nego sam postao Jehovin svjedok, rečeno mi je i što sve podrazumijeva isključenje. Ništa mi nije bilo prešućeno. To me samo dodatno uvjerilo da se radi o zajednici koja  pazi na moralnu čistoću i ne tolerira ozbiljne grijehe.Dodatni motiv više zašto sam postao Jehovin svjedok. 

Samo zato što isključenje za nekog bude traumatično iskustvo, samim time to ne znači da su povrijeđena njegova ljudska prava. Npr, za neke ljude, biti izbačen iz sportskog tima, bude traumatično iskustvo, ali to ne predstavlja povredu njihovih ljudskih prava. Trener te ekipe ima pravo odlučiti tko može biti dio tima.


Ako kršiš pravila svoje tvrtke i zbog toga dobiješ otkaz i ako više nemaš pravo pristupa firmi, je li to kršenje tvojih ljudskih prava? Jesi li time nepravedno mučen? Samo zato što je to za tebe bolno, ne znači da te netko time namjerno muči.

Ako netko podnese protiv nekog člana svoje obitelji nalog za zabranu pristupa,  da li ga time muči? Naravno da ne. Dovoljno je imati na umu razlog zašto je ta osoba bila prinuđena na takvu mjeru. Obično zato jer je taj član obitelji tjelesno ili emocionalno zlostavljao tu osobu. Ima li pravo država kazniti zatvorom onog tko je ozbiljno prekršio zakon, i time ga udaljiti od društva, i od njegove obitelji?

Jehovini svjedoci, slično tome, budu prisiljeni izbjegavati bivše članove jer predstavljaju opasnost za duhovnu, emocionalnu dobrobit onih koji ostaju, i zato jer oni koji svojevoljno odlaze često pokušavaju emocionalno zlostavljati one koji ostaju. Dovoljna je obična pretraga na internetu da se to potvrdi sa brojnim stranicama koje su kreirali naši otpadnici. Oni na tim stranicama podlim lažima i klevetama ne ocrnjuju samo vodstvo naše zajednice, nego motive, vjerovanja i postupke svih nas. Zar onda nemamo i mi pravo izbjegavati takve osobe?

Mi ne shvaćamo olako  poteškoće i posljedice povezane sa izbjegavanjem bivših članova, i zato pružamo svakom članu koji možda razmišlja o napuštanju zajednice, ili onima koji ozbiljno krše biblijska načela, svaku moguću priliku da ostanu sa nama, i nudimo im pomoć u rješavanju svih njihovih dilema ili problema koje imaju. Ali, na kraju, na njima je hoće li prihvatiti tu ispruženu ruku ili ne.

Što se tiče optužbe da svjedoci izbjegavanjem bivših članova "razaraju obitelji", Europski sud za ljudska prava izjavio je sljedeće:

...sukobe često uzrokuju članovi obitelji koji nisu Jehovini svjedoci zato što “ne prihvaćaju i ne poštuju slobodu vjeroispovijedi na koju članovi njihove obitelji imaju pravo

Kao što je taj sud izjavio, nije problem u našoj religiji, nego u nepoštivanju naših prava da živimo po svojoj vjeri, bez obzira slažete li se sa njima ili ne.

Prihvatiti posljedice

Ono što treba posebno naglasiti je činjenica da mnoge isključene ili samoisključene osobe odbijaju prihvatiti posljedice svojih postupaka. Slično, kao što radnik koji je uporno kršio pravila svoje firme, odbija prihvatiti svoju odgovornost za otkaz.

Slično tome, neki isključeni, budući da se ne mogu u skupštini otvoreno odupirati vodstvu zajednice i živjeti suprotno biblijskim moralnim načelima, tvrde da isključenjem njih da bi se zaštitila zajednica od njihovog utjecaja, ustvari se krši njihovo pravo na slobodu savjesti i mišljenja. Međutim, takvi vas neće ponizno podsjetiti da su, prije nego su postali Svjedoci, sami pristali živjeti po našim uvjerenjima, moralnim načelima i pravilima, i da su pristali prihvatiti posljedice kršenja tih načela i pravila. Kao što uprava firme, trener kluba, imaju pravo odlučiti tko može raditi za njih ili biti u timu, tako i mi imamo pravo odlučiti tko može ili ne može ostati naš član. Ni javnost, ni bivši članovi nemaju pravo određivati tko može biti naš član ili trebamo li komunicirati sa njima. To je naš izbor, a ne njihov. A taj izbor se temelji na istom izboru, koji su utemeljili i prvi kršćani.

Ali sada vam pišem da se prestanete družiti sa svakim tko se zove brat, a tko je bludnik ili pohlepan ili idolopoklonik ili koji pogrdno govori o drugima ili je pijanica ili iznuđivač — s takvim i ne jedite! Zašto bih ja sudio onima koji su izvan skupštine? Ne sudite li vi onima koji su unutar skupštine, a Bog sudi onima koji su izvan nje? “Uklonite zloga iz svoje sredine!” (1.Korinćanima 5:11-13)


Molim vas, braćo, budite na oprezu zbog onih koji stvaraju podjele i navode druge da se spotiču u vjeri, protivno učenju kojem ste poučeni, i klonite ih se! (Rimljanima 16:17)

 Zapovijedamo vam, braćo, u ime Gospodina Isusa Krista, da se klonite svakoga brata koji živi neuredno,a ne po predaji koju ste primili od nas.(
2. Solunjanima 3:6)Ako tko dođe k vama, a ne donosi to učenje, ne primajte ga u svoj dom niti ga pozdravljajte!
(2. Ivanova 10)

Čovjeka koji širi lažno učenje kloni se nakon prve i druge opomene
(Titu 3:10)
pročitajte više o ovoj temi:


4 komentara :

 1. Jedno pitanje za pripadnike onih zajednica, koji tvrde da mi isključenjem razaramo obitelji i kršimo ljudska prava isključenog:

  1) Kako vaša crkva/zajednica postupa u slučaju da netko uporno čini nemoral, pedofiliju, opija se, krade i sl?

  2)Navedite biblijske argumente kojima branite svoj način tretiranja takvih slučajeva. hvala.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Npr. u "crkvenom vjerovanju" Crkve Radosne vijesti (Zagreb) može se pročitati:

   "Tako članovi Crkve Radosne vijesti koji tvrdoglavo ustraju u životnim praksama koje
   Biblija prepoznaje grijehom ili dugotrajno izostaju od zajedništva i nakon iskrenih pokušaja da ih
   se vrati, ili bivaju podvrgnuti disciplinskim mjerama (1 Kor 5,1-5; 11-13) ili ih na žalost više ne
   smatramo praktičnim dijelom ovog zajedništva.

   Pitanje za pripadnike te crkve: znači li to da izjednačavate one koji ustraju u grijehu i one koji npr ne dolaze na vaša bogoslužja i nisu aktivni?

   Kao drugo, pojasnite malo kako te vaše disciplinske mjere izgledaju u praksi, i što to znači da ih 'više ne smatrate dijelom svog zajedništva'? hvala.

   Izbriši
 2. Zbog boljeg razumijevanja načina na koji se u ovom članku koristi izraz 'izbjegavanje', naknadno je dodana uvodna napomena u članku.

  OdgovoriIzbriši

 3. Dana 31. svibnja 2018. kanadski Vrhovni sud jednoglasnom odlukom presudio je da isključivanje članova iz naše organizacije ne podliježe sudskoj intervenciji.

  https://scc-csc.lexum.com/scc-csc/scc-csc/en/item/17101/index.do

  OdgovoriIzbriši

svaki komentar koji sadrži vulgarnosti, uvrede po bilo kojoj osnovi, bit će brisan, a autor komentara blokiran.

Komentari koji se udaljuju od teme posta, bit će obrisani.