nedjelja, 8. siječnja 2017.

"Hoćete li i vi otići'?"

Ivan 6:52-68 (pročitaj)

    Ovaj izvještaj navodi riječi koje je Isus htio da njegovi slušatelji shvate u prenesenom, ne doslovnom smislu. Čitajući dalje, vidljivo je da je Isus tim riječima htio naglasiti da svi koji se nadaju vječnom životu, trebaju pokazati vjeru u njegovu žrtvu, kad preda svoje savršeno tijelo i svoju krv za njih.

Ipak, čak i mnogi od njegovih učenika nisu ni pokušali razumjeti te njegove riječi, niti su ga pitali što znače. Usprotivili su mu se riječima: "Ovo su sablažnjive riječi! Tko ga može slušati?"

Nakon što su ga mnogi učenici napustili i prestali ga slijediti, Isus je upitao svojih dvanaest apostola:
"Hoćete li i vi otići'?" Ono što je Petar na to rekao, sadrži pouku za današnje kršćane:

         "... Kome ćemo otići? Ti imaš RIJEČI vječnog života?" -  Ivan 6:68

 "... Kome ćemo otići? Ti imaš RIJEČI vječnog života?"

Dakle, u skladu sa tim Petrovim riječima, koja to danas organizacija omogućava da pravi kršćani shvate važna biblijska učenja kao što su:

- Tko je točno Bog?
(koliko je to važno znati, između ostalog, pokazuju riječi iz Ivana 17:3 i 2.Sol. 1:7,8)

- Koja to organizacija, jedina od svih, aktivno propovijeda poruku o Božjem kraljevstvu, baš onako kako je Isus rekao da se to mora obaviti u ovim posljednjim danima? (Mat.24:14, 28,19.)

Svih 1 milijardu pripadnika kršćanstva zajedno, ni približno nisu aktivni u 'svim narodima', kao Društvo Stražarske kule, i niti jedna druga organizacija ni približno nije aktivna u izdavanju i dijeljenju biblijskih publikacija koje omogućavaju tu veliku misiju.

 I sigurno ni jedna druga organizacija ne propovijeda aktivno poruku o kraljevstvu.

U jedino kojoj  organizaciji su riječi iz Ef. 4:4-6, postale stvarnost?

"Jedno je tijelo i jedan duh — kao što je i jedna nada na koju ste pozvani  5 jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje, 6 jedan Bog i Otac sviju, koji je nad svima i u svima i djeluje preko svih."

Kojoj je to organizaciji uspjelo okupiti i stvarno ujediniti veliko moštvo iz svih naroda koje iskreno teži da 'sa svom poniznošću i blagošću, s dugotrpljivošću, podnose jedni druge s ljubavlju,  istinski se trudeći održati jedinstvo duha, u miru koji ih povezuje.' ?

Ovo čvrsto jedinstvo, koje neki često kritiziraju i krivo prikazuju, prema Bibliji i prema razumu, neophodno je. Također je i jedinstveno u odnosu na sve  druge organizacije koje se danas predstavljaju kao kršćanske.

Očito postoje i mnoga druga važna biblijska učenja po kojima ova organizacija se trudi živjeti, a koja druge organizacije kršćanstva ili ignoriraju ili samo govore o njima.

Dakle, očito je, već kad se uzme u obzir samo ovih par važnih stvari, da danas  postoji samo jedna organizacija koju vodi Jehovin duh.

Mnogi koji su postali Jehovini svjedoci, došli su do istog zaključka kao i Petar u Ivanu 6:68, unatoč nekim sumnjama o nekim drugim učenjima i tumačenjima Biblije od organizacije Jehovinih svjedoka. Neka od tih učenja mogu se činiti vrlo važnima, ali, čak i ako bi se pokazalo da nisu točna, ona nisu "riječi vječnog života".

Trebaju li ti  Svjedoci i dalje trebali slijediti od Boga postavljeno nesavršeno vodstvo na Zemlji, kojem je Bog povjerio "riječi vječnog života", čak i ako izgleda im to vodstvo govori nekoliko stvari koje im je teško prihvatiti ili razumjeti? Čak i ako vjeruju da mogu dokazati da je to vodstvo vjerojatno u krivu u tim nekim sporednim stvarima?

 'Hoće li i oni otići?' Kamo bi otišli? Tko drugi ima "riječi vječnog života"?

Zaista, ne isplati se biti 'previše pravedan', i zbog nekih sporednih stvari koje ne razumijemo ili se ne slažemo sa njima, izgubiti vječni život. Jer biti u pravu u nekoj stvari, ne može nadoknaditi ako nismo u pravu u mnogo važnijim stvarima. Npr, tko bi razuman odlučio se na operaciju da ukloni neki manji bezazleni nedostatak koji može biti uzrok nekih manjih smetnji, ako postoji veliki rizik da ta operacija može čak dovesti do smrti?

Jehovinim slugama je zapovjeđeno  "da budu potpuno ujedinjeni istim umom i istim načinom razmišljanja" ( 1.Kor.1:10; Filip.2:2; 1.Pet.3:8). Naravno, to znači da budemo ujedinjeni u važnim stvarima koje se tiču čistog obožavanja i naše službe Bogu. A sve ostale stvari, one sporedne, riješit će naša kršanska zrelost, kad je postignemo. (Rim.14:2-6, 17)
Trebamo biti i ostati "složni u razmišljanju" (Fil. 4:2), da se ne svađamo ili prepiremo, nego da "jednako razmišljamo" (2.Kor. 13:11)

Iako Petar još uvijek nije razumio Isusovo učenje, zbog kojeg su ga mnogi napustili, nije otišao poput mnogih. Možda su i njega šokirale te riječi kad ih je čuo. Ali, nije napustio Isusa.
Ostao je, jer je bio siguran da, bez obzira što ne razumije te Isusove riječi, Isus, i nitko drugi, ima 'riječi vječnog života'.

Biblija nam ne otkriva je li  i kako je Isus Petru i onima koji su ostali, kasnije objasnio te riječi. Međutim, očito su to, kad su dostigli kršćansku zrelost shvatili, i nigdje drugdje nisu citirali te Isusove riječi. Koje su, usput rečeno, potpuno točne, kao i sve što je učio. Zašto? Očito, jer su shvatili da postoje puno važnije 'riječi vječnog života'.

Hoćeš li slijediti Petrov primjer, čak i ako ti se pojave neke sumnje u nesavršeno vodstvo koje je Bog postavio na Zemlji?  Budi poput Petra uvjeren, da NITKO drugi NEMA RIJEČI VJEČNOG ŽIVOTA!

I budi siguran, ako ostaneš na tom putu, 'riječi vječnog života' postat će vječni život.

2 komentara :

  1. Zanimljiva rasprava.
    Izgleda da je Trojstvo zbilja nebiblijska teorija

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se, samo, komentirali ste u sasvim drugoj temi :)

    OdgovoriIzbriši

svaki komentar koji sadrži vulgarnosti, uvrede po bilo kojoj osnovi, bit će brisan, a autor komentara blokiran.

Komentari koji se udaljuju od teme posta, bit će obrisani.